صفحه اصلی » کد تعرفه گمرکی (HS Code) چیست؟

کد تعرفه گمرکی (HS Code) چیست؟

HS Code چیست

سیستم هماهنگ‌ شده‌ برای توصیف و کد گذاری کالا که به اختصار از آن تحت عنوان (HS Code) یاد می شود، یک کد بین المللی 6 رقمی بوده که برای دسته بندی کالاها مشخص شده است. دقیقا بر اساس همین کد، گمرک ها می توانند محصولات گوناگونی را در کشورهای مختلف شناسایی کرده و فرایند ترخیص را انجام دهند. زمانی که گمرک برای محصولات کد تعرفه اعلام می کند، کشور مقصد بر اساس این کد اقدام به ترخیص کالا می کند. از آنجایی که این کد اهمیت بسیار زیادی در فرایند گمرکی دارد، درک صحیح آن می تواند به افراد کمک کند تا عملکرد بهتری در فرایند تجاری با چین داشته باشند. امروز در وب سایت پامیکا قصد داریم برای شما در مورد این کد گمرکی بیشتر صحبت کنیم.

 

چیست؟ HS Code

کد تعرفه گمرکی توسط سازمان گمرک جهانی (WCO) تدوین گردیده و مفاد آن را به صورت 5 ساله تمدید می کنند. در اصل، این سازمان، سیستم کد تعرفه گمرکی یا همان Harmonized System Codes را به عنوان یک سیستم استاندارد بین الملل در نظر می گیرد که طبقه بندی کالاها را در کشورهای مختلف مشخص می کند. امروزه تعرفه گمرکی 5000 گروه کالایی را در خود جای می دهد که آنها در 21 بخش و 99 فصل تشریح می کند. در واقع بر اساس HS Code است که فرایند ترخیص کالا در سرتاسر دنیا تسهیل یافته و راحت تر صورت می گیرد.

 

اهمیت کد تعرفه گمرکی

از آنجایی که سیستم کد تعرفه گمرکی (HS Code) برای تجارت بین‌ الملل به عنوان یک زبان جهانی برای دسته‌ بندی و شناسایی محصولات مورد استفاده قرار می گیرند، به عنوان یکی از کلیدی ترین بخش های تجارت بین المللی از آنها یاد می شود. بیش از 200 کشور از این سیستم کددهی به عنوان مبنایی برای تعرفه های گمرکی و جمع آوری آمار تجارت بین المللی استفاده می کنند. در واقع این کد امروزه پایه اصلی تجارت بین المللی بوده و از آن می توان برای مشخص کردن کوچکترین کالاها استفاده کرد.

کد تعرفه گمرکی

کاربردهای کد تعرفه گمرکی

پیش از اینکه کدهای HS توسط ایالات متحده آمریکا به دنیا معرفی شوند، بسیاری از گمرک های دنیا به منظور ترخیص کالا تمامی کانتینرها را باز و سپس اقدام به بازرسی می کردند. پس از به کار گرفتن این سیستم در سال 1988 میلادی بود که بسیاری از بازرگانان متوجه شدند که ترخیص کالا در آمریکا نسبت به تمامی دنیا راحت تر می باشد. تحت تاثیر همین مسئله، سازمان گمرک جهانی تصمیم گرفت از سال 1990 از این کدها در سراسر دنیا استفاده کند. بر این اساس هنگامی که سفارش به مرز بین المللی می رسد، اداره گمرک یک کشور از این کدها برای شناسایی کالاها و سپس ارزیابی مالیات، عوارض و هزینه های کالایی که شما اقدام به واردات کرده اید، استفاده می کند. از جمله مهمترین کاربردهایی که این کد با خود به همراه دارد، موارد پیش زیر است:

 

  • با استفاده از کد تعرفه گمرکی تعریف و طبقه‌ بندی کالاها تسهیل پیدا می کند.
  • امکان ارائه آمار و اطلاعات تجاری مورد نیاز برای بازرگانان و اداره گمرک فراهم می شود.
  • فرایند کنترل و نظارت بر تجارت تسهیل می شود.
  • موافقت‌ نامه‌ های تجاری و تعرفه‌ ای توسط گمرک کشورها ارائه می شود.
  • فرایند مدیریت زنجیره تامین، تسهیل می شود.

 

مزایای استفاده از HS Code

فرایندهای گمرکی به خودی خود، یکی از چالشهای اصلی تجارت در نظر گرفته می شوند. حالا تصور کنید در همین فرایند، شما باید با تاخیر کارکنان و بازرسی های مختلف آن ها نیز مواجه شوید. همین مسئله زمان ترخیص کالای شما را به شدت تحت الشعاع قرار می دهد و خواب پول را تا حد زیادی افزایش می دهد. تحت تاثیر این مسئله، دقیقا به همین دلیل است که در طی سه دهه اخیر بسیاری از کشورها کد تعرفه گمرکی را بخش مهمی از فرایند ترخیص خود قرار داده اند. مزیت های بهره گیری از این کدها تنها به سرعت بخشیدن فرایند گمرکی ختم نمی شود و کاربردهای متعددی را در پی دارند که از جمله آنها می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

 

  • استاندارد سازی و سازگاری گمرک های بین المللی
  • رویه های گمرکی کارآمد
  • ارزیابی دقیق تعرفه ها برای تاجران و برای بازرگان
  • جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها
  • مذاکرات تجاری را تسهیل می کند
  • تسهیل رعایت مقررات
  • امکان تحقیقات بازار و استراتژی
  • بازپرداخت حقوق گمرکی و مطالبات
  • مدیریت زنجیره تامین
  • ارتباطات پیشرفته

 

ساختار HS Code

یکی از مواردی که در طی سالها بحث های زیادی را در مورد HS Code ایجاد کرده، ساختار کلی این سیستم است. از آنجایی که این کدهای بین المللی دارای 6 عدد استاندارد است، بسیاری از کشورهای دنیا به منظور اینکه شرایط خاص داخلی گمرک را بهینه کنند، از کدهای 8 و 10 رقمی استفاده می کنند. در کدهای 8 و 10 رقمی، تمامی کشورها باید در 6 رقم اصلی از کد بین المللی استفاده کنند، یعنی هیچ کشوری نمی تواند آن ها را تغییر دهد. این در حالی است که 4 رقم دوم در این کد بیان کننده ساختارهای درونی هر کشور هست و زیر گروه ها را مشخص می کند. در نظر داشته باشید هنگام صادرات کالا، به این هشت رقم نیاز خواهید داشت.

اگر در بحث واردات کالا فعالیت می کنید، باید دو رقم آخر کد کالای خود را بدانید، این دو رقم دقیقا همان متغیری هستند که توسط کشورها اعمال می شود و از هر کشور بر اساس معیارهای داخلی، آن ها را مشخص می کند. اجازه دهید این مسئله را همراه با یک مثال برای شما بیشتر توضیح دهیم تا بهتر درک شود. تصور کنید شما قصد واردات ابزار آلات موسیقی از چین را داشته و نیاز دارید HS Code یک گیتار را بدست آورید. بر اساس شش کد اولیه بین المللی، عدد 9202.90 بیان کنده دسته موسیقی و سازهای زهی است، ولی اگر بخواهید گیتارهای اسپنیش را وارد کنید، باید از کد 9202.90.3000 را استفاده کنید. دقیقا در بحث گیتارهای الکترونیک عدد 3000 تغییر می کند و هر کشور معیار جدیدی دارد.

نحوه خواندن HS Code

نحوه خواندن کد تعرفه گمرکی

تا بدین جا به درستی درک کردیم که تمامی کشورهای دنیا از HS Code به منظور تسهیل فرایند گمرکی استفاده می کنند، ولی از آنجایی که این کدها شامل 21 بخش و 99 سرفصل می شوند، حفظ کردن آن ها برای تمامی افراد دشوار است. خوشبختانه یک سیستم مناسب برای خواندن این کدها وجود دارد تا کمک کند شما شناخت بهتری داشته باشید. این کد ها به صورت دوتایی خوانده می شوند و هر دو عدد بیان کننده یک بخش از کد کلی است. مثالی که پیش رو برای شما می آوریم کمک می کند بتوانید تمامی محصولات را به خوبی بخوانید:

 

09 (این بخش را در زبان انگلیسی Chapter می گویند که در فارسی، فصل گفته می شود) – در این بخش به ادویه، چای، و قهوه اشاره دارد.

0902 (این بخش را سر تیتر یا گروه می گویند که از آن به عنوان Heading نیز یاد می شود) – این عدد به عنوان چای شناخته می شود. (حال عطری باشد یا ساده)

090210 (زیر گروه اول که Subheading نیز می گویند) – چای سبز (تخمیر نشده) در بسته بندی های فوری که محتوای آن بیش از 3 کیلوگرم نباشد.

 

خوب حالا که با اطلاعات اصلی محصولات آشنا شدید، باید بدانید که هر کشور برای خود معیارهای دسته بندی دارد. چهار عدد بعدی مشخص می کند نرخ گمرکی یک کشور چه میزان بوده و به چه مواردی برای ترخیص نیاز دارید.

 

جستجوی HS Code

خوشبختانه در طی سال های اخیر و به لطف راه اندازی سیستم های یکپارچه گمرکی ، جستجوی HS Code در سراسر دنیا راحت شده و هر بازرگان می تواند با جستجوی کدها نسبت به پیدا کردن اطلاعات کلی محصولات اقدام کند. ما در مجموعه پامیکا همیشه از وب سایت https://www.findhs.codes/ برای پیدا کردن کد محصولات اقدام می کنیم. به غیر از این گزینه، نمونه های دیگری نیز وجود دارد که ما برایتان آن ها را معرفی می کنیم:

برای ورود به سایت اینجا کلیک کنید

این وب سایت یک فرایند برعکس دارد و می توانید با وارد کردن اسم محصول، HS Code آن را مشاهده کرده و نسبت به استفاده از کد اقدام کنید.

کد HS کشورهای مختلف

آیا کدهای HS در هر کشور متفاوت است؟

کدهای محصولات HS در سطح جهانی توسط سازمان جهانی گمرک (WCO) استاندارد شده است. با این حال، کشورها ممکن است ارقام اضافی را به کد HS اضافه کنند تا محصولات مربوط به گمرکات خود، سایر سازمان های حاکمیتی و نیازهای داده های آماری را مشخص کنند. این ارقام اضافی که اغلب به عنوان “عنوان فرعی” یا “Package Subscription” نامیده می شوند، طبقه بندی دقیق تری را برای محصولات خاص بر اساس الزامات یا مقررات خاص کشور ارائه می دهند. این بدان معنی است در حالی که کد اصلی HS (شش رقم اول کد) در بین کشورها یکسان است، ممکن است تغییرات جزئی برای مطابقت با الزامات یا طبقه بندی های ملی خاص در چهار رقم دوم وجود داشته باشد.

 

1. انگلستان: دولت انگلستان این سیستم را تحت عنوان کدهای 10 رقمی معرفی می کند که 6 رقم اولیه آن بر اساس استانداردهای بین المللی بوده ولی چهار رقم دوم بر اساس سیستم های استاندارد داخل انگلستان تعریف شده است. این کدها بعد از برگزیت مجدد در انگلستان باز تعریف شد و از آن برای واردات و صادرات استفاده می شود.

 

2. ایالات متحده آمریکا: ایالات متحده از برنامه تعرفه هماهنگ (HTS) استفاده می کند، کدی که شامل 10 رقم است. کدهای اصلی آمریکا به عنوان پایه کلیدی کد HS جهانی در نظر گرفته شده و حتی بسیاری از کشورهای دنیا از زیرمجموعه های تعریف شده توسط آمریکا استفاده می کنند

 

3. استرالیا (AUS): استرالیا از سیستم بین المللی HS پیروی می کند و دارای طبقه بندی کالای صادراتی هماهنگ استرالیا (AHECC) برای صادرات و طبقه بندی کالای وارداتی هماهنگ استرالیا (AHIIC) برای واردات است. این طبقه بندی ها شامل 10 رقم خاص برای الزامات گمرک استرالیا می باشد.

 

4. اروپا: اتحادیه اروپا برخلاف بسیاری از کشورهای دیگر از سیستم های 8 رقمی استاندارد استفاده می کند که در سرتاسر قاره اروپا قابل استعلام هستند. به منظور یکپارچه سازی با آمریکا این 8 رقم کاملا با آمریکا هماهنگ است ولی در برخی از کالا این دسته بندی به 11 رقم نیز افزایش پیدا می کند. سه رقم نهایی را در اروپا بر اساس CN یا همان نامگذاری ترکیبی اتحادیه اروپا مشخص می کنند

 

5. آلمان: به عنوان یکی از اعضای اتحادیه اروپا، آلمان از نامگذاری ترکیبی (CN) برای طبقه بندی گمرکی استفاده می کند. در حالی که کدهای اصلی HS با استانداردهای بین‌المللی مطابقت دارند، آلمان دارای زیر عنوان‌ ها یا طبقه‌ بندی‌ های اضافی مختص الزامات گمرکی یا سیاست‌های تجاری ملی خودش است.

 

مقالات بیشتر در پامیکا:

اصطلاحات مهم در واردات از چین

پکینگ لیست گمرکی چیست؟

گوانشی در واردات از چین

اشتراک گذاری : 

اشتراک گذاری : 

مقالات مرتبط