یکی از اصلی ترین بخش های زنجیره تامین در چین که هزینه و عملکرد هر تاجری را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد، انبارداری و بارگیری کالا است. بر اساس داده هایی که ارائه شده، شرکت هایی که از انبارداری پیشرفته بهره گرفته اند، تا 23 درصد سوددهی بیشتری را در طی یک سال تجربه کرده اند. از آنجایی که هزینه انبارداری در چین ممکن است برای برخی از شرکت ها زیاد باشد، تحت تاثیر همین مسئله با شرکت های ثالث همکاری می کنند تا نه تنها سوددهی خود را افزایش دهند، بلکه فرایند زنجیره تامین را نیز بهبود بخشند و شرایط بهینه را ایجاد کنند. از آنجایی که ما در مجموعه پامیکا خدمات انبارداری و بارگیری را به بهترین شکل ممکن ارائه می دهیم، قصد داریم در این مقاله به این موضوع اشاره کنیم.
انبارداری چیست؟
بر اساس تعریفی که فیلیپ کاتلر در کتاب بازاریابی نسل دوم خود میکند، انبارداری به فرایند حفظ و نگهداری کالاهای فیزیکی در یک فضای مشخص با امکانات، گفته می شود که سبب می شود محصولات شکل ظاهری خود را حفظ کرده و آسیبی به آن ها وارد نشود. کاتلر در ادامه توضیح میدهد که فرایند انبارداری به چهار بخش اصلی یعنی نگهداری محصولات، سند سازی اموال، بسته بندی مجدد و کنترل آب و هوا تقسیم می شود. از آنجایی که کاتلر و آرمسترانگ انبارداری را به عنوان بخش کلیدی زنجیره تامین به حساب می آورند، در بخش واردات کالا از چین بیان میکنند که دلیل قدرت گرفتن تولیدات در چین، انبارداری پیشرفته این کشور بوده که نه تنها هزینه پایینی دارد، بلکه با علم روز نیز سازگار است.
مزایای انبارداری در مبدا چین
داده های کیفی به دست آمده توسط شرکت های بین المللی نشان می دهد که چین حداقل ۲۰ سال در زمینه انبارداری نسبت به کل دنیا جلوتر بوده و توانسته در این زمینه گوی سبقت رو از رقبا برباید. از آنجایی که عمده انبارهای کشور چین در نزدیکی تولیدی ها شکل می گیرند، همین مسئله، سرعت انتقال و نگهداری کالا را به شدت افزایش می دهد. از سوی دیگر فرایند انبارداری مدرن، کیفیت کالاهای تولیدی رو به خوبی حفظ کرده و از آسیب به بدنه و بسته بندی جلوگیری می کند. کاهش هزینه بارگیری و افزایش سرعت ارسال کالا را باید از جمله مهمترین مزیت های انبارداری در مبدا چین قلمداد کنیم که سبب شده شرکت های بزرگ بین المللی نیز به این بخش از زنجیره تامین روی بیاورند.
اهمیت انبارداری برای تجارت بین المللی
در طی سال های اخیر، اتکا به انبار های متمرکز مستقل، روز به روز در حال کاهش بوده و بسیاری از شرکت های بزرگ مانند آمازون و آیکیا در حال تغییر رویه هستند. در همین راستا انبارداری مدرن که به صورت شرکت های شخص ثالث فعالیت می کنند، رونق گرفته است. این تصمیم تحت تاثیر تخصصی شدن انبارداری و افزایش اهمیت این بخش از زنجیره تامین است که نیاز به دانش بالا و تجربه مناسب دارد. فیلیپ کاتلر در نسل چهار بازاریابی خود به صورت کاملا شفاف اعلام می کند که انبارداری از سه جهت اهمیت زیادی دارد، او مولفه ساده سازی رویه های گمرکی، بهبود ذخیره سازی و کمک به مدیریت موجودی را اصلی ترین دلیل انبارداری مدرن به حساب آورده است.
انواع انبارداری در چین
از آنجایی که هر یک از صنایع در چین دارای مولفه های مختلفی برای نگهداری و ذخیره سازی کالا هستند، انبارها نیز باید برای برطرف کردن نیازهای هر یک از این صنایع دارای برخی از امکانات خاص باشند. به همین دلیل بسیاری از محققین، انبارهای داخل چین را به چهار گروه تقسیم می کنند که شامل موارد پیش رو می شوند:
انبارهای عمومی
انبارهای عمومی از جمله مهم ترین روش هایی به حساب می آیند که در آن بازرگانان نسبت به نگهداری و بسته بندی مجدد کالا اقدام می کنند. در این نوع انبارها که افراد حقیقی و حقوقی از آن ها استفاده می کنند بیشتر به دلیل قیمت پایین، حجم بالای فضا و سیستم های نگهداری خاص شناخته می شوند. به صورت کلی بسیاری از این انبارها در کنار بنادر ، فرودگاه ها و خطوط راه آهن تاسیس می شوند تا فرایند ارسال کالا نیز تسهیل پیدا کند. به عنوان مثل در شهر و بندر شنزن بیشترین میزان انبارهای عمومی مشاهده می شود که محصولات متنوعی را در آن ذخیره سازی می شود. اهمیت این انبارها در چین به حدی می باشد که حکومت مرکزی اقدام به ارائه وام های مختلف می کند تا افراد بتوانند از این طریق اقدام به راه اندازی انبارهای عمومی کنند.
این نوع از انبارها معمولا در داخل چین توسط شرکت های شخص ثالث اداره می شوند که تخصص اصلی آن ها حمل و نقل یا ارائه خدمات زنجیره تامین مانند کیفیت کنترل می باشد. انبارهای عمومی تحت تاثیر شرایطی که دارا هستند، معمولا هزینه های پایین تری را نسبت به دیگر انواع انبارها دریافت می کنند و خدماتی که ارائه می دهند نیز درخور بسیاری از شرکت های وارداتی می باشد. تحت تاثیر اینکه این انبارها در اندازه و مقیاس متفاوتی هستند، معمولا خدماتی که برای کاربران در نظر می گیرند، از کیفیت بسیار بالایی برخوردار می باشند.
انبارهای گمرکی
در بسیاری از بنادر کلیدی چین مانند شنزن، دولت چین اقدام به راه اندازی مجموعه انبارهایی کرده که به صورت قانونی شرکت ها می توانند محصولات را پیش از ترخیص در گمرک در آنجا نگهداری کرده و سپس نسبت به انجام فرایند ترخیص اقدام کنند. از آنجایی که این کالاها در حالت “تعلیق” هستند، بنابراین مشمول حقوق ورودی، مالیات و سایر عوارض نمی شوند. انبارهای گمرکی معمولاً توسط شرکت های لجستیک اداره می شوند و از نظر استراتژیک در نزدیکی بنادر و فرودگاه های اصلی قرار دارند تا فرآیند واردات را تسهیل کنند. دو دسته از انبارهای گمرکی وجود دارند:
انبارهای گمرکی عمومی:
انبارهایی هستند که امکان نگهداری کالاهای مختلف را می پذیرند و استفاده از آن ها برای تمامی واردکنندگان میسر است.
انبارهای ویژه:
به مجموعه انبارهایی گفته می شود که برای انواع خاصی از کالاها مانند داروها، لوازم الکترونیکی یا کالاهای لوکس طراحی شده اند. این دسته از انبارها امکانات و خدمات تخصصی را برای پاسخگویی به نیازهای منحصر به فرد ذخیره سازی و جابجایی این کالاها ارائه می دهند.
مرکز پردازش سفارش
این نوع انبارها که در زبان انگلیسی از آن به عنوان Fulfillment Centers نیز یاد می شود، بیشتر برای کسب و کارهای دیچیتال شناخته شده هستند. در این سبک از انبارها تمامی محصولاتی که در سایت ها یا شبکه های اجتماعی سفارش داده می شوند، در اختیار این مدل از انبارها قرار می گیرند و سپس به منظور ارسال به خریدار پردازش می شوند.
زیرساخت های انبارداری در چین
چین در 40 سال اخیر تنها به عنوان یک تامین کننده کالاها در حال فعالیت نبوده، بلکه زیرساخت های زنجیره تامین دنیا را نیز توانسته پایه ریزی کند. یکی از اصلی ترین بخش هایی که این کشور تمرکز ویژه ای داشته، بحث انبارداری بوده که عملکرد فوق العاده ای را در این بخش از خود به نمایش گذاشته است. شرکت هایی مانند شیائومی و هوآوی از نظر فناوری، تمامی زیرساخت های انبارهای چین را مجهز کرده اند و تحت تاثیر همین مسئله، چین دارای کلیدی ترین انبارهای دنیا می باشد. این کشور زیر ساخت های خود را به صورت استراتژیک در مکان های نزدیک به کارخانه های تولیدی و یا بنادر قرار می دهد تا فرایند زنجیره تامین را سریع تر کند.
چالش ها و فرصت های انبارداری در چین
علی رغم اینکه در چین از به روز ترین فناوری ها برای راه اندازی انبارها استفاده شده است، ولی متاسفانه تا به امروز هنوز چالش های زیادی دیده شده است. به عنوان مثال، هنوز بسیاری از انبارهای داخل چین، با مشکلات متعددی در حوزه استاندارد روبرو هستند و با معیارهای بین المللی سازگار نیستند. این مشکل که ریشه در فرهنگ و زبان چینی دارد، هنوز به صورت اصولی برطرف نشده و مشکلات متعددی را برای بسیاری از بازرگانان ایجاد کرده است. از سوی دیگر، چین دیگر یک کشور در حال توسعه نبوده و امروزه اقتصاد دوم دنیا به حساب می آید و تخت تاثیر همین مسئله ، هزینه نیروی انسانی به شدت در حال افزایش است. همین مسئله نیز برای بسیاری از کشور ها یک چالش بزرگ به حساب می آید.
انبارداری در چین تنها با چالش ها همراه نبوده و مجموعه ای از مزایا را نیز به همراه دارد. از آنجایی که تعداد بسیار زیادی از انبارها در نزدیکی کارخانه های تولیدی قرار دارند، همین مسئله سرعت ارسال محصولات را به شدت افزایش میدهد. از سوی دیگر برای بسیاری از بازرگانان در سراسر دنیا حفظ کیفیت کالای تولیدی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده که وجود انبارهای خاص سبب شده بسیاری از کالاهای کلیدی در دنیا با بهترین کیفیت در این کشور حفظ و نگهداری شوند. اگر از بازرگانان چینی در مورد فرصت های انبارداری مدرن بپرسید، بدون شک بهینه شدن فرایند خرید دیجیتال را به عنوان یکی از اصلی ترین فرصت های ایجاد شده در بحث انبارداری مدرن به حساب می آورند.
هزینه انبارداری در چین به چه عواملی بستگی دارد؟
اگر شما نیز صاحب کسب و کار هستید و قصد دارید برای خود انبارداری پیشرفته را راه اندازی کنید، حتما باید هزینه کلی را در نظر داشته باشید. تحت تاثیر شرایط خاصی که چین در طی سالها دارد، عوامل متعددی بر روی قیمت نهایی انبارداری تاثیر دارد که از مهم ترین آن ها موقعیت مکانی، اندازه، امکانات، سیستم های اتوماسیون و امنیت، از جمله مهم ترین موارد در نظر گرفته می شود.
خدمات پامیکا در بحث انبارداری در چین
ما در مجموعه پامیکا همیشه برای خود یک اصل را در نظر گرفته ایم که کمک می کند هر یک از شرکای تجاری ما عملکرد بهینه ای در بحث زنجیره تامین داشته باشند. در همین راستا ما یک مجموعه بزرگ را در ایوو چین آماده کرده ایم که میزبان محصولات مختلف شرکای تجاری ما بوده و تمامی کالاهای خریداری شده را پیش از انجام فرایند گمرکی میزبانی می کند.
بیشتر بخوانید:
سورسینگ کالا و منبع یابی در چین